Faza trazenje posla, postdoc

Kako mogu da organizujem sledeću etapu svog života, a to je posao – emigracija. Svakako apliciranjem. Iz email-ova koje dobijam potrebno je da prvo formiram bazu:
– baza poslodavaca auto industrija
– baza Turizam
– baza IT, Telekom
– baza Call Center
– baza Marketing & Biznis
– Profesor Engleskog
– CV stipendija + istraživanje
GRE/GMAT and TOEFL test results

potpisana prijava sa biografijom i navodima o dosadašnjem radnom iskustvu, uz koju treba naznačiti na koje radno mesto se konkuriše; izjava u kojoj se kandidat opredeljuje da li će sam pribaviti podatke o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija ili će to organ učiniti umesto njega; original ili overena fotokopija uverenja o državljanstvu; original ili overena fotokopija izvoda iz matične knjige rođenih; original ili overena fotokopija diplome kojom se potvrđuje stručna sprema; original ili overena fotokopija dokaza o položenom državnom stručnom ispitu za rad u državnim organima; original ili overena fotokopija dokaza o radnom iskustvu u struci (potvrde, rešenja, ugovori ili drugi akti kojima se dokazuje na kojim poslovima, sa kojom stručnom spremom i u kom vremenskom periodu je stečeno radno iskustvo).

Dokumenta o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija su: uverenje o državljanstvu, izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o položenom državnom stručnom ispitu za rad u državnim organima/ uverenje o položenom pravosudnom ispitu.

Suština je mislim u tome da akumuliram dovoljni broj šansi, kako bih posao našao. Ukoliko poentiram, popunio bih prazninu i veliki deo grešaka u poslednjih 10 godina. Imao bih šansu da vezivanjem staža ispravim dodatno grešku, tako recimo ukoliko bih u 2019 podneo zahtev, imao bih od maja 96-decembar 2004 (8,5 godina), Telenet od 2007-jul 2019 (12 god). Ukupno preko 20 god., možda i skoro 21 god. A 2019 godine, imam 45 god života. Znači od 45 godina života imam 21 god radni staž i nastavljam staž u inostranstvu. Radni staž se pravi od 19 god (-5), sa doktoratom (+2). Idealno bi bilo da sam mogao da popunim prazninu od 2005-2007, mada je to bila viša sila. To inače ne interesuje poslodavce. Ajde lepo korak po korak, da vidim šta mogu da uradim da ispeglam ovo. 
Ajmo malo analize:
-sajtovi sa kojih dobijam oglase za posao:
jobs.zs.com 
adzuna.co.uk (Samo UK) – u prethodnom periodu ni jedan poslodavac nije me kontaktirao. U skladu sa UK politikom, postoji niz problema a jedan od njih je izlazak UK iz EU. Drugi, pristup kao u Švajcarskoj, prvo UK, drugo EU, treće svi ostali.
https://www.qreer.com – specijalizovani sajt OK
Totaljobs.com – UK samo
StepStone.de – Nemačka na nemačkom, što može biti problem
http://www.jobs.uzh.ch/?lang=en (za stipendije OK 2 nasao)

Svajcarska
Svajcarska, prvi uslov da imam njihove papire, drugi da imam EU papire (lakse je naci posao), da znam Nemački, Francuski, Italijanski. Ako radim na ovom cilju, onda prvo treba da idem na to da rešim EU pasoš. Da u isto vreme učim nemački minimum. Za ostvarenje ovog cilja odgovara Nemačka.
To je sto se tice posla, dakle veoma veoma tesko mogu da udjem. Sa druge strane imam prolaz ukoliko apliciram za stipendiju za phD ili postdoc. Nasao sam 2 konkursa:
http://darko-milosevic1974.blogspot.com/2017/11/international-postdoctoral-fellowships.html
http://darko-milosevic1974.blogspot.com/2017/11/epflinnovators-phd-scholarships-for.html
Ostae pitanje kako organizaovati podatke tako da mogu da apliciram masovno. 
napraviti folder CV, Cover letter, nostrifikacija, TOEFL, preporuke

Pitanje kako da kordiniram sve podatke:
kopiram u BlogSpot, odatle koridiniram apliciranje. Tako ne bih imao otvoreno 30 tabova. Hajde sad to da uradim sa otvorenim tabovima. Samo trenutak, jedno su konkursi za skolu, drugo za posao. Da li da ovo podelim na 2 bloga. Da sa strane ubacim link CV, dokumenta. Trenutno bolje bi mi bilo da se organizujem da apliciram na postdoc nego za posao, ukoliko zelim Svajcarsku. Opet, broj takvih oglasa je ogranicen. Znaci ne bih mogao samo tome da se posvetim. Znaci, prioritet PostDoc, onda posao.

Sta sa bazom?
U bazi moram da odradim kontakte, poslodavce iz nekoliko industrija. Auto, Turizam, IT, Marketing, Biznis.

Kako da organizujem sajtove pretrazivace? Bilo bi dobro da se prijavim na email listu i dobijam obavestenja.
Ako se koncetrišem na Nemačko tržište onda …

28.11.2017
Danas sam imao Skype razgovor u vezi posla u Americi, kao profesor. Plata od 32.000 do 64.000 $, znaci prosek nekih 48.000. Barbara rece da zivi sa 2.500 x 12 = 30.000. Izgleda da to nije tako puno novca. Dok 64.000 mesecno ispada oko 5.700 dolara, sto je ok. U odnosu na Svajcarsku koja ima 85.000 + 20.000 za jedno dete, to je bitna razlika. Skoro pa duplo. Jebiga u odnosu na Svajcarsku ostale zemlje imaju najmanje duplo manje plate. Nastavljam proceduru za Ameriku, pripremicu svu dokumentaciju, mada trudicu se da nastavim po planu I Svajcarsku I Nemacku da obradjujem. Svakako nesto moram naci.

Leave a Reply

Show Buttons
Hide Buttons
}